Андрій Рибалко: "У мене немає конкурентів серед інших кандидатів"

Андрій Рибалко – нове обличчя в місцевій політиці.  30 років. Одружений. Член Народного Руху України. Народився у с. Томашівка Недригайлівського району. Навчався в УАБС (м. Суми). За фахом юрист. Працював юристом в Сумах, а згодом помічником народних депутатів Ірини Геращенко, Олега Медуниці, Віктора Кривенка. У 2017-2018 роках був начальником відділу національно-патріотичного виховання Київської ОДА. Голова ВГО "Молодий Народний Рух". 

Ми вирішили поговорити з Андрієм Рибалком про його мотивацію та програму, ставлення до конкурентів та бачення майбутнього України.   

  • Мабуть ключове питання до кожного кандидата. Чому Ви вирішили іти до Верховної Ради? 
  • На рішення балотуватися вплинула президентська кампанія. Мені не сподобався в ній бруд і цирк. І коли оголосили дострокові вибори до Верховної Ради, то стало зрозуміло, що парламентська кампанія буде схожою. Знову порожні гасла, звинувачення і жодної конкретики. Я працював помічником народного депутата і не переоцінюю значення мандата, але розумію в чому полягає ця робота. 80% діяльності народного депутата – це голосування за закони. Народний депутат не латає дороги, не ремонтує дах, не ставить лавку в парку, а голосує "за", "проти" чи "утримався" за законопроекти та працює над їх розробкою у комітетах. Але про це ніхто не говорить. На екранах телевізорів знову шоу. 

І я як виборець зрозумів, що не побачу  в бюлетені такого кандидата, за якого б мені хотілося проголосувати. Ми почали обговорювати вибори з друзями та знайомими і зрозуміли, що в них така ж ситуація. Тоді я вирішив сам стати таким кандидатом і дати людям можливість вибору, а однодумці мене підтримали і допомогли зібрати кошти на заставу. 

Мені 30 років, я маю досвід роботи в Апараті Верховної Ради і на керівній посаді в облдержадміністрації. Достатньо, щоб зрозуміти як ця система працює, але не так багато, щоб самому стати частиною цієї системи. Дійсно, вона потребує змін, адже український державний апарат - це багато в чому апарат УРСР, де серп і молот змінили на тризуб. Ми вже майже тридцять років рихтуємо фасад колгоспу. Певні позитивні зміни почали відбуватися п'ять років тому і важливо зберегти всі напрацювання, але відкинути фальш і брехню, яка призвела до суспільної зневіри у старих політиках. Мандат народного депутата розширює можливості для зміни системи, дає трибуну для озвучення позиції та можливість для об'єднання зусиль з іншими молодими політиками з новими цінностями. 

  • Ви член Народного Руху України. Чому ідете самовисуванням, а не від НРУ чи більш рейтингової політичної сили?
  • Я у 15 років вступив до Молодого Народного Руху, а у 18 років написав заяву на вступ до Народного Руху України і досі залишаюся членом цієї політичної сили. Бігати від партії до партії не в моїх правилах. Та і партій у нас майже немає, а є бренди і проекти, які не живуть довше п'яти років. На цих виборах Народний Рух не виставив свого списку, рухівці ідуть лише як мажоритарники. Я іду як самовисуванець, бо на цьому окрузі немає кандидатів від ВО "Свобода", "Голосу", "Української стратегії" і я хочу дати можливість прихильникам цих партій проголосувати за мене. 
  • У своїй програмі Ви говорите про легалізацію зброї та продаж землі. Це не дуже популярні теми. Чи не боїтеся відлякати виборця? 
  • Моє завдання – переконати виборця, чому це потрібно, і я буду це робити на своїх зустрічах. На виборах громадяни делегують своєму представнику право приймати закони. Це добре, коли люди цікавляться програмою кандидата і запитують його, що він підтримує, а що ні. Погано, коли кандидат мовчить про це. Мовчання дозволить сподобатися всім: і правим, і лівим, проукраїнським і проросійським. Так можна перемагати, але що буде після такої перемоги? Розчарування і ненависть. Все те, що ми маємо до сучасних політиків. Я ж іду до Верховної Ради шляхом правди. 
  • Поясніть читачам, чому Ви за ринок землі?

Ми бачимо кандидатів, які задекларували 80 ділянок. Звідки ж вони їх взяли, якщо продажу немає? Він є, тільки в обхід закону. Люди продають ділянки через договір дарування, але так вони зовсім незахищені і їх легко обдурити. Я підтримую прозорі правила: продаж тільки громадянам України та обмеження концентрації в одних руках (щоб 10 сімей не скупили всю землю). І це зовсім не означає, що завтра всі мають іти і продавати свій пай. Я не раджу цього робити. Земля – це цінне майно і розпоряджатися нею треба з розумом. Але якщо людина все життя мешкає у місті і успадкувала від бабусі 2 гектари, то треба дати право місцевому фермеру цю ділянку купити. Зараз такої можливості він не має. 

  • Що обіцяєте виборцям? 
  • У мене лише дві обіцянки. Перша - голосувати за закони згідно своєї програми. Друга - відкрити в Охтирці, Тростянці, Лебедині, Великій Писарівці громадські приймальні, де кожен день працюватиме помічник, а я раз у місяць проводитиму особистий прийом. У людей має бути зв'язок зі своїм народним депутатом, а у нього – зі своїми виборцями. 
  • Що Ви можете сказати про своїх конкурентів? 
  • У мене немає конкурентів. 
  • Тобто? ЦВК зареєструвала крім Вас 11 кандидатів на окрузі. 
  • Це шановані люди і жодного з них я не критикую. Один з принципів моєї кампанії – агітувати за себе і свою програму, а не проти когось. Але я не бачу жодного кандидата, який би говорив про шлях розвитку держави та про те, як на законодавчому рівні будуть вирішуватися ті чи інші суспільні проблеми. Не бачу жодного кандидата, який би чітко назвав свою ідеологію. От я, наприклад, консерватор і завжди говорю про ключові речі мого світогляду: родина, безпека, добробут. Якби на окрузі був соціаліст, ліберал чи навіть анархіст, тоді б ми з ними могли б вести дискусії і конкурувати на рівні ідеологій. А зараз ми з іншими кандидатами просто знаходимося в різних світах. Я розповідаю, які закони збираюся підтримувати, а вони розповідають про себе, про свої політичні бренди, про свою благодійницьку чи господарську діяльність. Про що завгодно, але не про політичні програми. Але рано чи пізно ми прийдемо до класичної демократії. Залишимо в минулому підкуп виборців через подарунки. Місцевим підприємцям не треба буде іти до Ради, щоб там захищати свій бізнес. А вибори будуть дискусією про майбутнє держави, а не змаганням гасел. Це обов'язково буде! 

Питання лише в тому, скільки років будемо наступати на ті ж самі граблі. Я пропоную розпочати зміни вже 21 липня і тому прошу проголосувати не лише за мене, а і за нову якість політики.  


Розмовляла Анастасія Загоруй
Комментариев: 0
Добавить комментарий